Slussen är öppen hos Skellefteå Kraft – nu är det enklare än någonsin att börja jobba!

Skellefteå Kraft har kommit långt sedan de startade sin verksamhet 1906, då man byggde ett första kraftverk i Finnforsen utanför Skellefteå. Det gav elektricitet till allmänheten och lade grunden för en expansiv industri. Idag är man en av Sveriges största kraftproducenter, har över 750 anställda och verksamhet i stora delar av norra Sverige. Vattenkraften har hela tiden varit Skellefteå Krafts största energikälla och bidrar starkt till att över 80 % av den kraft som produceras är förnybar.

Utmaningen

I en så stor verksamhet läggs kraft även på att ta hand om medarbetarna. 2019 inleddes ett arbete på Skellefteå Kraft att förbättra och förenkla deras onboardingprocess – introduktionen av nyanställda. Även hanteringen av anställningsförhållanden vid andra förändringar, såsom byte av roll eller arbetsplats, eller avslut av anställning sågs över. Insikten kom snabbt att ett nytt systemstöd skulle behövas, som knyter samman berörda system och personer på ett smidigt sätt och efter en gedigen processkartläggning och ett omfattande kravarbete tillsammans med berörda stödfunktioner såsom HR, IT, Ekonomi och Fastigheter, tog man kontakt med potentiella leverantörer för utveckling av systemstödet.

Lösningen

Nethouse fick uppdraget att bygga en lösning för onboardingprocessen, i ny teknik och helt utifrån Skellefteå Krafts behov. Eftersom vi på Nethouse redan byggt grunden för ett systemstöd för det egna företagets behov, låg vi långt fram i både tänk och teknik och kom snabbt igång. Arbetet har bedrivits i en projektgrupp med styrning och verksamhetskunskap från Skellefteå Kraft samt UX och systemutvecklare från Nethouse, i nära samarbete med systemutvecklare och annan IT-personal hos Skellefteå Kraft. Det planerade arbetet har löpande visualiserats med hjälp av så kallade mockups, så att alla fått en förståelse för lösningen och haft möjlighet att tidigt komma med input. Arbetet skedde med hela projektgruppen på distans men tack vare ett bra arbetssätt och löpande visualisering var det aldrig ett problem.

Resultatet

Det nya systemstödet fick namnet SLUSSEN. Medarbetare slussas in i verksamheten, både inför och i början av sin anställning. De kan också slussas mellan delar av verksamheten och olika roller, och de kan till slut slussas ut på ett bra sätt. Så – vilket bra namn! På bilden visas det som en nyanställd möts av inför och under början av sin anställning. Allt finns på plats från dag ett och introduktionen och utbildningen av medarbetaren kan göras smidigt. Det finns färdigt stöd för olika roller och kan anpassas på personnivå får att optimalt passa alla medarbetare. Medarbetarens val skickas direkt vidare till berörda system och personer och progressen kan på ett lättöverskådligt sätt följas av medarbetarens chef. Anna-Maria Andersson, Skellefteå Kraft, har projektlett arbetet och säger:

– Ett prestigelöst och agilt utvecklingsuppdrag, där Nethouse utvecklare tagit fasta på Skellefteå Krafts önskemål utifrån behovet av funktionalitet kring preboarding och introduktion. Ett samarbete som fungerat bra där utvecklare från Skellefteå Kraft och Nethouse samarbetat mycket bra för att ta fram en IT-stöd med mycket hög kvalitet, som kan utvecklas och förvaltas över tid. Vi är mycket nöjda!

Det nya systemstödet SLUSSEN.

Vill du veta mer?

Eller har du frågor eller funderingar kring hur Nethouse kan hjälpa ert företag? Använd då vårt kontaktformulär så återkopplar vi med svar på dina frågor.

Fyll i dina uppgifter här så kontaktar vi dig!

Jag godkänner Nethouse personuppgiftspolicy(Required)