Anna Elmsjö från Nethouse summerar EuroSTAR konferens

 

 

I år var vår kollega Anna Elmsjö en av representanterna i programkommittén för EuroSTAR 12-15 november. EuroSTAR är Europas största konferens för testare och innehåller ett 50-tal olika pass i form av tutorials (kurser), föreläsningar och labbar. Förgående år firade man 25-årsjubileum som konferens, vilket gör EuroSTAR till en av de äldsta konferenserna inom test.

’’Det var verkligen jätteroligt! Lite nervöst också, det är ett stort ansvar att välja ut ett innehåll till en så stor konferens och se till att det finns både djup och bredd. Vi gick igenom närmare 400 bidrag och det var väldigt hög nivå på en stor andel så det var tufft att välja. Sedan har vi jobbat med föreläsarna i olika utsträckning för att säkerställa att deras föreläsningar blev så bra de bara kunde. Förra veckan var det då upp till bevis, när själva konferensen gick av stapeln i Haag i Nederländerna. Det var otroligt spännande! Jag är jättestolt över hur bra det blev och kom själv hem med mycket nya kunskaper. Det var riktigt roligt att jobba så nära EuroSTAR och alla talare, både nervöst och roligt. Det kom ca 1000 personer till konferensen i år, framför allt från olika Europeiska länder men även längre bort än så. Det här är helt klart en av de stora fördelarna med stora konferenser. Man får diskutera test med testare från helt andra organisationer, kulturer och länder och ändå kunna känna igen sig i varandras utmaningar och hjälpas åt att lösa dem.’’ – Anna Elmsjö

EuroSTAR har varje år ett tema och årets Program Chair Rikard Edgren hade i år valt ”Je ne sais pas”. Många av föreläsningarna anknöt till temat och handlade om hur man ser på kunskap och okunskap, hur man letar reda på det man behöver veta när man testar och vilka metoder man kan använda för att snabbare komma framåt. Nytt för i år var också att ett av keynote-passen var i form av ”blixttal” där konferensens keynote-föreläsare fick 4 minuter på sig var att göra ett blixttal, vilket blev väldigt uppskattat. Till exempel gav Isabel Evans, som är en av Anna stora favoriter, en väldigt underhållande och intressant miniföreläsning om “coping mechanisms”, som handlade om att det är viktigt att göra saker i tur och ordning och inte allt på en gång när man hamnar i nya stressade situationer. För att kunna uppnå detta är det enligt Isabel viktigt att använda rätt verktyg som hjälper en att fortsätta planera, förstå och genomföra den omvandlingen som vill uppnås.

Läs mer om EuroSTAR och föreläsarna

 

Dela