Årets bästa nyheter från Citrix Synergy 2015

Årets stora Citrix-event heter Citrix Synergy och anordnades denna gång i Orlando, Florida. Konferensen innefattar ett stort utbud av utbildningar och sessioner kring Citrix produktportfölj. Nethouse Citrix-expert Patrik Johansson var där och sammanfattar här de viktigaste nyheterna från konferensen.

SOFTWARE DEFINED

Patrik Johansson, Nethouse

Den senaste trenden inom Citrix-världen är utan tvekan “Software Defined”. Det är något som de flesta IT-leverantörer pratar om idag. Det kan innefatta exempelvis Software Defined networking, storage eller datacenter. Software Defined handlar om att med automation kunna styra och kontrollera samtliga komponenter som ingår i till exempel ett datacenter från ett gränssnitt.

En av nyheterna från Citrix var därför också Citrix Workspace Cloud. En kontrollpanel för att hantera hela miljön av virtuella desktops, servar, applikationer mm, antingen från lokala datacenter, privata moln, publika moln eller en kombination av dessa. Den kommer att vara tillgänglig Q3 2015.

FRAMTIDENS KONTOR

Mark Templeton, Citrix legendariske CEO, pratade bland annat om Software Defined Workplace. Citrix styrka ligger i att med hjälp av deras produkter, som hanterar allt från klient till nätverk och servrar, kunna leverera applikationer till valfri enhet var du än befinner dig med bra användarupplevelse. Citrix tar nu detta ett steg längre med begreppet Software Defined Workplace:

”Work is no longer a place, it is something you do anywhere the inspiration strikes.”

Ett koncept med nya produkter visades upp. Produkterna kan trådlöst programmeras via tjänsten Octublu för att skapa arbetsflöden på ett kontor. En demo kördes där en person skulle hålla ett möte i ett konferensrum med Citrix GoToMeeting. När personen kom in i mötesrummet så kopplade datorn automatiskt upp konferenssamtalet via GoToMeeting och datorskärmen exponerades trådlöst till rummets tv-skärm via Citrix Workspace Hub. Mail eller SMS-påminnelse skickades till ännu ej inloggade mötesdeltagare. Efter mötets avslutande mailades anteckningar och en videoupptagning ut till deltagarna. Tanken är att skapa automatiska arbetsflöden för att underlätta vardagliga arbetsuppgifter som tar tid.

Topp 5

I urvalet av nyheter och produkter har jag valt ut fem höjdpunkter som är värda att lyfta lite extra:

X1 Mouse
Äntligen kan man använda trådlös mus till iPad när man kör desktop eller applikationer.

XenApp 6.5 lever
Nytt datum för End Of Life 2017/18. Nytt feature pack kommer med utökad funktionalitet, bland annat stöd för Lync 2013 och Storefront 3.

Gratis GotoMeeting
Upp till 3 personer (free.gotomeeting.com). Med senaste versionen kan man vara presentatör från en iPhone med bildvisning.

Netscaler version 11
Citrix Netscaler fortsätter att vara världsklass som Application delivery controller. Den används för till exempel publicering av Microsoft- och web-applikationer, lastbalansering, nätverksoptimering, säkerhet och mycket mer. Produkten är marknadsledande och det sägs att 80% av all internettrafik går genom en Netscaler.

HDX
HDX är Citrix begrepp för tekniken att leverera en bra användarupplevelse, ljud och bild. Den har nu förbättrad prestanda och kan leverera bättre multimedia och grafik med 30% lägre bandbredd. Detta demonstrerades från en Raspberry Pi uppkopplad till en Win10 desktop. Det är imponerande att kunna använda en så billig enhet och nyttja en virtuell desktop med fortsatt bra prestanda. Det är ett exempel på Citrix styrka, att leverera en bra användarupplevelse och support för de flesta typer av klienter på marknaden.
Vill du veta mer om Citrix Synergy och dess innehåll så tveka inte att ta kontakt med mig.

Patrik Johansson
Citrix Certified Expert- Virtualization / Citrix Certified Professional – Networking

patrik.johansson@nethouse.se
+46 (0)70 211 13 57

Dela