Hjärngympa på femte upplagan av Check IT Out

I torsdags gick den femte upplagan av Check IT Out av stapeln, som arrangerades på Makeriet i Örebro. Ett 80-tal gäster fick under eftermiddagen lyssna på spännande och intressanta föredrag om bland annat den mänskliga hjärnan, appar och smarta fastigheter.

Först ut var inspirationsföreläsaren Jenny Åkerman som i en fartfylld föreläsning delade med sig av kunskaper och insikter om hjärnans funktioner. Vad styrs av den högra respektive vänstra hjärnhalvan och hur påverkas vi av de olika halvorna? Ett litet test för att testa hur de olika delarna funkar fick publiken läsa och säga ett antal ord. Det gick utan vidare problem. Men testa att inte säga orden, utan istället säga färgerna du ser. Inte så lätt va?

Det här beror på att det är olika delar av hjärnan som aktiveras. Där vi har lätt för de mest uppenbara uppgifterna, som att läsa en text. Det blir en större utmaning för hjärnan när den ska göra något mer komplicerat, som i det här fallet INTE läsa orden. Ett tips från Jenny var att utmana hjärnan på det här sätter, eftersom det är roligt och skapar helt nya tankebanor. Du blir smartare helt enkelt.

Jenny Åkerman

INTERNATIONELL SWISH-LÖSNING

Yosef Mohammed, TransferGalaxy

En dryg timmes hjärngympa följdes upp med tre lite kortare föredrag där it- och tekniklösningar skapade nya möjligheter. Först ut var Yosef Mohammed, VD på Transfer Galaxy. Han berättade om sitt bolags smarta lösning för digital internationell pengatransferering, ett slags Swish för en internationell marknad. Just finns deras lösning bara i Sverige, men inom kort väntar de sig att lansera i de nordiska grannländerna och sedan i Tyskland och Frankrike. Efter det i Europa. Idén uppkom genom att Yosef, som har rötter i Somalia, vill föra över pengar (remittera) till släktingar som bor i Somalia och hur låst han var i att föra över pengar via ett regelrätt remitteringskontor, som dessutom krävde kontanter. Lösningen den digitala Transfer Galaxy möjliggör nu att du med ett enkelt knapptryck i mobilen kan göra remitteringar billigt, snabbt och enkelt.

SMARTA HUS FÖR BÄTTRE KLIMAT

I det andra passet berättade Jonas Tannerstad, el- och automationschef på ÖBO, om hur de använder smarta digitala och tekniska lösningar för att få bättre koll på hur bolagets fastigheter fungerar. Exempelvis hur vatten-, värme- och elförbrukningen ser ut och utifrån dessa data sedan göra justeringar för att minska klimatpåverkan och skapa bättre hållbara fastigheter. Genom idogt arbete har ÖBO mellan åren 2005-2015 sänkt den tonala elförbrukningen med 40 procent. Dels genom att byta gammal teknik men också genom att påverka hyresgästernas beteenden. Exempelvis sänkte man förbrukningen i tvättstugor genom att mäta och testa en ny modell där hyresgästen själv betalar för den elförbrukningen de står för i tvättstugorna, i utbyte mot lägre hyra. De som tvättar mycket betalar mer och de som tvättar lite mindre. Jonas förhoppningen är att kunna ha så mycket data att husen inom kort kan självreglera exempelvis uppvärmning eller lystider för lampor.

Jonas Tannerstad, ÖBO

RAPP GER OVÄRDERLIG INFORMATION TILL SJUKVÅRDEN

Ulrica Nilsson, grundare RAPP

Avslutningsvis fick vi lyssna på Ulrica Nilsson, professor vid Örebro universitet och grundare av RAPP, samt Erik Sandberg som är systemutvecklare på Nethouse. De berättade om applösningen RAPP som hjälper sjukvården att följa upp patienter efter behandlingar och operationer. Ulrica berättade om hur de första 1000 patienterna testat appen och vilka effekter de kunnat se.

Erik Sandberg, Nethouse

Erik Sandberg, Nethouse

 

LITE FLER BILDER FRÅN DAGEN OCH KVÄLLEN

Dela