Hallå där Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro!

DEN FJÄRDE MAJ KOM KENNETH NILSSON, NYTILLTRÄDD ORDFÖRANDE PÅ KOMMUNSTYRELSEN I ÖREBRO, PÅ BESÖK TILL VÅRT KONTOR FÖR ATT PRATA OM IT-BRANSCHEN OCH ATT LÄRA SIG MER OM OSS.

Varför är du här på Nethouse?
Jag försöker besöka så många företag i kommunen som möjligt. När jag berättade det för Fredrik Stenman när vi stod och småpratade för ett par veckor sedan föreslog Fredrik att jag borde besöka Nethouse. Nethouse är också en aktör som märks i det lokala näringslivet.

Vad tar du med dig från dagens besök?
Jag har lärt mig ytterligare lite mer om förutsättningarna för att driva företag i Örebro, men jag har också haft trevligt. Det ger mig alltid en positiv kick att besöka företag som är i positiv utveckling och som mår bra.

Vilken är din bild av IT-branschen i Örebro i dag?
Vi som är lekmän kan ha lite svårt att utifrån kunna se skillnad på de olika bolagen, men min bild är att Örebros IT-bransch är väldigt mångfacetterad. Örebro är en tjänstestad mer än något annat och IT är en betydande del av tjänstesektorn i Örebro.

Hur är det med kommunens IT-mognad – lever ni upp till samma höga nivå som IT-branschen i Örebro?
Vadå, själv är väl bäste dräng? Nä, skämt åsido så är vi just nu inne i ett pågående projekt där IT-avdelningen professionaliseras på ett tydligt sätt. IT-avdelningen har inget egenvärde om den inte gör rätt saker, och den har fått ett tydligare fokus de senaste åren i Örebro kommun. Det handlar både om den inre kompetensen och vilka inköp vi gör. Det ska vara slut på hux-flux-inköpen.

Vilken teknik värderar du själv högst i ditt liv?
Herregud, det är som att svara på vilket fotbollslag jag hejar på – helt omöjligt att svara helt rätt. Men jag kan inte leva utan min telefon och min läsplatta. Där finns min kalender och utan den vet jag inte vart jag ska gå. Jag har ju Göran (politisk sekreterare, reds anm.) som bokar mina möten och använder min kalender som ett Tetris; det går ut på att skapa så få luckor som möjligt. Så om jag fick önska mig en teknisk pryl som jag inte har så är det nog en teleporter.

Henrik Johansson berättar för Kenneth Nilsson (s) om hur Business Intelligence och Data Warehouse till exempel kan möjliggöra bättre trafikplanering för Länstrafiken.

Huvudbilden:  Kenneth Nilsson (s) och Fredrik Stenman pratade bland annat om hur kommunen kan ställa socialt ansvarstagande krav på leverantörer vid IT-upphandlingar. Här fotograferas de av Göran Schultz, politisk sekreterare för socialdemokraterna.

Dela