Nethouse anordnar inspirationskväll för IT-branschens framtid

Det är en torsdagseftermiddag i maj och Nethouse nya lokaler vid Örebros södra infart börjar fyllas med förväntansfulla IT-studenter och aspiranter. IT-branschen skriker efter kompetens, och inte minst kvinnlig sådan. Efter signaler från bland annat Örebro universitet om att många kvinnliga studenter hoppar av IT-utbildningar, har Nethouse sedan flera år tillbaka anordnat dessa inspirationskvällar, just för kvinnor. Tanken är att på ett lustfyllt sätt berätta hur det är att jobba inom IT-branschen och förmedla vilka möjligheter som finns.

– Vi på Nethouse har en tät kontakt med Örebro universitet och förser bland annat IT-programmen med lärare och inspirationsföreläsare. För cirka sex år sedan fick vi hintar från universitetet om att många kvinnliga IT-studenter hoppade av sin utbildning, vilket vi såklart såg väldigt allvarligt på, säger Anna Elmsjö, konsultchef inom systemutveckling på Nethouse.

Inbjudna till kvällen är studenter från Örebro universitet som läser systemvetenskapliga programmet och dataingenjörsprogrammet, aspiranter som funderar på att börja plugga en IT-utbildning, samt studenter från yrkeshögskoleutbildningar med IT-inriktning.

– I dagsläget är det främst män som söker våra tjänster, vilket känns tråkigt. Vi ser dock att de kvinnor som väl söker kan vara extra starka kandidater. Dock så är det ofta oerhört många starka kandidater, vilket gör att det ändå blir tufft för de få tjejer som söker, säger Anna

EN SPÄNNANDE VÄRLD FYLLD AV MÖJLIGHETER

Personalen inledde kvällen med ett föredrag om företagets organisation och hur det kan vara att jobba på Nethouse. Det presenterades också konkreta kund-case och deltagarna fick en rundvandring på det nya, fräscha kontoret. Avslutningsvis bjöds deltagarna på kvällsmat och mingel med tid för frågor.

Alva Lindhagen, 20 år, var en av deltagarna på inspirationskvällen. Alva jobbar idag som lärarvikarie på en högstadieskola, men är intresserad av att börja plugga kognitionsvetenskap inom IT-fältet.

Alva Lindhagen

– Det känns jättespännande att vara här och att få höra mer om den här branschen. Jag blir jättesugen på att börja plugga IT och det känns som att det är många dörrar som öppnas om man har den här typen av kunskap. Att dessutom vara tjej med den kunskapen känns som ett plus.

Systemutvecklarstudenten Sabina Larsson Hall, 25 år, känner att kvällen gav mersmak:

– Jag kände till Nethouse innan, men nu när vi fått höra mer kring organisationen och sett kontoret så överträffade det mina redan höga förväntningar. Hela den här branschen och personerna inom den lockar mig, att det finns ett visst mindset som jag tror passar mig.

Sabina berättar att hon trivs bra med sin utbildning inom systemvetenskapliga programmet på Örebro universitet. I hennes klass är det cirka 30 procent tjejer, vilket hon tycker känns kul. Hon berättar också att det finns förutfattade meningar om hur den klassiska IT-studenten ser ut:

– Jag tror att det är många som inte riktigt vet vad IT-utbildningarna innehåller. Man kanske föreställer sig en datanörd, ofta manlig, som sitter och kodar för sig själv. Men det är ju inte riktigt så verkligheten ser ut, vilket är svårt att veta om man inte pluggar eller jobbar inom området. Jag hade till exempel aldrig hållit på med programmering innan jag började plugga så jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig. De flesta tjejer jag känner har inte så bra koll på IT och systemutveckling, och frågar man så tror de flesta att det är väldigt svårt.

ETT ÖMSESIDIGT UTBYTE FÖR BÅDA PARTER

För Nethouse del är dessa inspirationskvällar viktiga av flera olika anledningar. Först och främst är det för att hjälpa branschen lyfta frågan kring könsfördelning och hur man tillsammans ska hitta en bra balans i framåt. Nethouse vill också ta tillfället i akt och berätta vad som faktiskt krävs för att ta sig in i branschen, och därmed ge deltagarna lite tips på vägen. Dessutom är kvällarna ett rekryteringstillfälle där Nethouse får en chans att träffa nya, intressanta talanger.

NETHOUSE EGNA KÖNSFÖRDELNING

Nethouse anställer alltid efter kompetens och våra värdeord, men tycker också det är viktigt med en balans mellan könen på arbetsplatsen. I dagsläget är det 31 procent kvinnor hos Nethouse. Det finns också många kvinnor på betydande poster, så som Nethouse Örebros kvinnliga affärsenhetschef.

– Vi kör stenhårt på våra värdeord – engagemang, kompetens, lönsamhet och ödmjukhet. Jag tror att vår atmosfär och inställning har att göra med vilken typ av människor som också verkar inom IT-branschen, en modern och framåttänkande bransch som hela tiden måste ligga långt fram, både kunskapsmässigt och samhällsmässigt, säger Anna.

Dela