Nethouse stöttar Anton Axellie i satsningen mot OS!

Puckelpiståkaren Anton Axellie från Örebro har siktet inställt på OS 2018 i Sydkorea och OS 2022 i Kina, där det i det senare är guldmedalj som gäller. En viktig pusselbit för att nå dit är Nethouse, som har gått in som sponsor säsongen 2016.

– Det betyder jättemycket för mig att Nethouse sponsrar min satsning mot OS, utan dem vore det inte möjligt, säger Anton Axellie.

Örebroaren Anton Axellie, som är född i Saudiarabien av en svensk pappa och en kanadensisk mamma, är just nu mitt uppe i brinnande försäsong; uppladdningen inför den Nordamerikanska puckelpist-touren Nor-Am Cup. Anton tränar nämligen just nu med ett av världens bästa regionlag inom puckelpist;

– Att jag hamnade här borta i Kanada var nog lite tur, men jag blev övertalad av Quebec Performance Team att åka över och träna med dem i julas. Tanken var att det skulle bli en kortare period, men de gillade vad de såg och erbjöd mig sen att stanna kvar. Det är häftigt och jag får matcha mig själv mot några av världens bästa åkare.

”DET ÄR ASHÄFTIGT HÄR I KANADA”

Valet att stanna kvar i Kanada innebär att Axellie satsar på Nor-Am, istället för den svenska och europeiska touren.

– Jag får en större utmaning här borta, vilket kommer gynna min OS-satsning, förklarar Axellie, och fortsätter:

– Jag lär mig hur mycket som helst och känner att jag utvecklas så väl professionellt som personligt.

På frågan om det inte finns en hemlängtan till Sverige så svarar Anton att det än så länge inte finns någon sådan. Kanada beskriver han som en skön mix mellan USA och Sverige, och han känner sig redan som hemma i kulturen.

– I USA är allt bautastort och i Sverige är det litet. I Kanada är det precis sådär lagom stort, berättar Anton och skrattar.

FRÅN IDROTTSHALLEN TILL PUCKELPISTEN

Man skulle kunna beskriva Axellies raketkarriär i puckelpisten som lite av en saga. Som ung tonåring tävlade han i alpin skidåkning, men kände att det inte riktigt passade honom istället blev Anton elitgymnast, något som skulle visa sig vara ett succédrag – i puckelpisten.

När Anton var runt 15 år gammal följde han med sin lillasyster till Kungsberget, där hon skulle tävla i alpint. Av en slump fick han syn på att det också kördes puckelpist, något som verkade kul. Som tidigare alpinåkare, och med en naturlig fallenhet sedan 11-årsåldern att volta med skidor, så testade han. Det blev en ”360” och en bakåt-volt.

– När jag landade och kom ned till slutet av backen stod det en hel hög med puckelpisttränare och bara gapade. De hade tydligen aldrig sett någon med en så naturlig fallenhet för hoppning. De övertalade mig att köra SM… och där slutade jag som sjua.

SM-TÄVLINGEN GAV MERSMAK

Efter den lyckade SM-tävlingen ställde Anton in siktet på skidgymnasiet i Åre.

– Det är nog det viktigaste som hänt mig. Annars hade jag aldrig satsat vidare på puckelpiståkningen. Det blev en slags vändning i livet, från att inte ha vetat vad jag skulle göra så fanns det plötsligt en solklar plan, förklarar han. Jag skulle bli bäst på puckelpist.

Han tror själv att det har hjälpt honom att han som 15-åring fick flytta upp själv till Åre. Sedan dess har han satsat 100 procent på puckelpiståkningen.

”TÄNK DIG ROCKY X2!”

Sedan gymnasietiden har det blivit flera Europacuptävlingar och SM-tävlingar. Fokus har framförallt legat på att bygga upp kroppen, för att orka elitsatsningen.

– Jag tränade som ett as. Och det gav resultat. Efter en diet bestående av gröt och ägg, samt timmar av tränande tillsammans med en PT så kunde vi se att jag hade gjort en tjugoprocentig förbättring på samtliga områden.

Men det räcker inte bara att ha en bra fysik. Det mentala är minst lika viktigt.

– Alltså, shit vad det mentala är viktigt. Även om man är tvärsäker på att man kan åka och prestera i pisten, så är ändå den psykiska pressen så sjukt stor när man står vid startlinjen. Benen är som… spaghetti.

DELAR MENTAL COACH MED ANNIKA SÖRENSTAM

Anton lyssnade en sommar på Sommar i P1, där den mentale coachen Kjell Enhager pratade. Han har coachat golfstjärnor som Annika Sörenstam och Nick Faldo, men också en hel hög andra idrottsprofiler och företagare.

– Det var så himla inspirerande, så jag bestämde mig för att honom ska jag ha.

Ett mejl senare så var det första mötet med Kjell bokat och klart. Nu har de hunnit med flera coachningstillfällen över telefon och det har gett effekt.

– Jag känner en större harmoni. Plötsligt kan jag hitta lugnet i kaoset, så att säga. Det viktigaste är att komma ihåg varför jag gör det, nämligen för att det är sjukt kul, berättar Anton.

Den sista pusselbiten i satsningen är såklart den ekonomiska aspekten. Det kostar pengar att satsa på OS.

– Jag har jobbat oavbrutet varje sommar för att spara ihop pengar till det här. Och det i kombination med mina fantastiska sponsorer är vad som möjliggör min satsning. Jag känner en väldigt stor tacksamhet till alla som tror på mig.

NETHOUSE PASSAR AXELLIE

Det är viktigt att det klickar mellan honom och sponsorn, samt att båda parterna känner att de får ut något av partnerskapet.

– De ska verkligen känna att de får något tillbaka. Dessutom måste jag säga att med Nethouse så klickade det direkt. Det kändes jättebra!

Axellie förklarar ”klicket” med att Nethouse och han pysslar med ungefär samma grej: de delar värderingar och båda pysslar med komplexa saker – men på olika sätt.

Han hoppas att hans egna framgångar ska bana väg för fler puckelpiståkare. Det krävs att några stycken lyckas för att folk ska få upp ögonen för sporten, och att media ska bevaka den. Framgångar föder intresse.

– Ett OS-guld vore ju en bra början, säger Anton Axellie, och ler.

ANTON AXELLIES FEM TIPS FÖR ATT LYCKAS I PUCKELPISTEN:

  1. Håll ihop skidorna
  2. Hitta din linje – varje puckel kan fungera som en bromskloss om det går för fort
  3. Åk PÅ pucklarna, inte emellan dem
  4. Få inte panik – när det är som mest kaos behöver du vara som mest lugn
  5. För att förstå krafterna i puckelpist kan du hoppa jämfota ned för en trappa

FÖLJ ANTON AXELLIE

https://www.facebook.com/Anton-Axellie-1496457530617018/

https://www.instagram.com/anton_axellie/

Dela