Sebastian Eriksson vann Nethousestipendiet!

Hösten 2014 uppmärksammade en nyanställd Nethouseare att kontoret i Örebro hade många vita väggar. Idén föddes då att ta ett lite annorlunda grepp för att komma tillrätta med de vita, något tråkiga väggarna och outnyttjade ytor. Lösningen skulle vara kreativ, föränderlig, intressant, utmanande och rolig, precis som vardagen är för en IT- och verksamhetskonsult. Projektet fick även gärna ha anknytning till en lokal aktör. Som samarbetspartner valde vi Örebro Konstskola. Samarbetet är uppdelat i två delar.

Den första delen är att Nethouse Örebro frigör sin kontorsmiljö till elever, tidigare elever samt lärare vid Örebro Konstskola. Två gånger om året byts konsten ut. Konsten har varit av mycket varierad karaktär; från tavlor i olja, kol och graffitti till installationer i form av rörliga resväskor, pendlar och lerskulpturer. Konsten har varit och är mycket uppskattad, av så väl Nethousemedarbetare som kunder som kommer på besök. Den är både vacker, spännande, tankeväckande och provocerande.

Den andra delen är ett stipendium; Nethousestipendiet. Det delades ut för första gången idag den 12 maj 2015 och utgörs av 20 000 kr, vilket gör det till det största konststipendiet i Örebro län. Syftet med stipendiet är att stödja och uppmuntra yngre konstnärer, som bidrar till att göra Örebro till en dynamisk kulturstad. Stipendiet delas ut till en konstnär eller konststuderande som är eller har varit inskriven vid Örebro Konstskola. Stipendiaten ska genom sitt engagemang, sin kompetens och sin ödmjukhet bidragit till ett kulturklimat som är lönsamt för oss alla.

Peter Ekström rektor Örebro Konstskola, stipendiat-vinnaren Sebastian Eriksson och projektledaren Maria Zika från Nethouse

Vi gratulerar Sebastian Eriksson till stipendiet 2015! Sebastian är andraårselev vid Konstskolan. Juryn som utsett stipendiat har bestått av representanter från Örebro Konstskola och Nethouse Örebro AB. Så här lyder juryns motivering:

”I Sebastian Erikssons arbeten ser vi en blandning av ett fritt sökande och målmedveten vilja att balansera mellan det mystiska och jordnära. Enstaka arbeten bildar tillsammans något större som rör sig in i en egen värld och berättelser om platser, stämningar eller tillstånd som vi kan förnimma. Med ett öppet sinne för att ta till sig kritiska synpunkter och samtidigt vara sin egen väg trogen, har han under sina två år på Örebro Konstskola vänt motgångar till en framgång. Det finns magi inom oss var och en som på olika vis hålls hemliga. Sebastian Eriksson låter oss få en inblick i det undermedvetna och håller samtidigt nyfikenheten levande.”

Dela